Radnici kod privatnika čekat će na uvezivanje staža

Bez autora
Feb 24 2016

Radnici privatnih poduzeća neće biti obuhvaćeni novim zakonom o uvezivanju staža. Naime, razmatra se mogućnost analize kojom će se vidjeti kolika bi financijska sredstva bila potrebna za tu namjenu te će točniji podaci o broju radnika i financijskim sredstvima biti predstavljeni Vladi FBiH.Radni tekst navedenog zakona je načinjen i pri izradi istog uzeta je u obzir činjenica da je Vlada FBiH dala zaduženje da se radnim tekstom navedenog zakona obuhvati uvezivanje staža radnicima većinski državnih tvrtki.

Radnici kod privatnika čekat će na uvezivanje stažaRadnici privatnih poduzeća neće biti obuhvaćeni novim zakonom o uvezivanju staža, piše Večernji list BiH.

Naime, prema informacijama iz Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi, razmatra se mogućnost analize kojom će se, prije svega, vidjeti kolika bi financijska sredstva bila potrebna za tu namjenu te će točniji podaci o broju radnika i financijskim sredstvima biti predstavljeni Vladi FBiH, koja će donijeti konačnu odluku u kojem smjeru će se ići s rješavanjem ovog pitanja.

“Radni tekst navedenog zakona je načinjen i pri izradi istog uzeta je u obzir činjenica da je Vlada FBiH dala zaduženje da se radnim tekstom navedenog zakona obuhvati uvezivanje staža radnicima većinski državnih tvrtki”, navedeno je iz ovog ministarstva. Nadalje navode kako u FBiH postoji veliki broj ljudi koji imaju ispunjene uvjete za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, ali ta prava ne mogu ostvariti zbog neplaćenih doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

“Riječ je oko 65 tisuća ljudi, dok njih 25 tisuća, zaključno s 2015. ima ispunjene uvjete za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja. U idućim godinama, broj osoba koje budu ispunjavale uvjete za ostvarenje prava će padati”, navodi resorno ministarstvo.

Nadalje ističu kako je Vlada FBiH, u prijedlogu proračuna za ovu godinu, predvidjela 52 mil. KM za ovu svrhu, a, prema procjenama, za realizaciju cjelokupnog financiranja doprinosa u idućim godinama, na minimalnu osnovicu, potrebno je osigurati oko 453 mil. KM.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno Vlada FBiH, predložit će PFBiH zakon o uvezivanju radnog staža čiji je rok za  donošenje prolongiran radi uzimanja u obzir svih aspekata i osiguranja sredstava za financiranje istoga.

“Očekujemo da će PFBiH o istom odlučivati u prvoj polovini ove godine”, navode iz resornog ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik